Helt ok att frossa i choklad

Rätt sorts choklad är helt ok att äta mycket av. Det eftersom att det finns flera hälsofördelar med detta. Det hela handlar om kakaon som är i chokladen, det är det som gör det nyttigt. Det eftersom att kakao innehåller massor av antioxidanter. Det bästa är att äta mörk choklad, eller kakaonibs. På Skonhetsguiden kan du jämföra olika varianter av just kakaonibs. 

Mörk choklad har det allra högsta innehållet av antioxidanter per hundra gram livsmedel. Det som antioxidanter gör är att skydda mot hjärt-/kärlsjukdomar då de motverkar oxidation av LDL (det onda kolesterolet). Kakao har även en kärlvidgande effekt samtidigt som det gör blodet mer lättflytande, och därför minskar risken för propp i kärlen. Det gör också att blodtrycket sjunker. 

Medicinska effekter i choklad

Det finns även medicinskt aktiva ämnen i choklad. Teobromin är en naturlig hostmedicin. I jämförandestudier med kodein (vanlig hostmedicin) visar det sig att teobromin är cirka 30 procent mer effektivt.

Det har även påvisats att ämnet i kakao har positiva effekter på hjärnan och bromsar nedsättning av hjärnans funktioner hos äldre personer. 

En annan sak choklad kkkan göra är att hjälpa mot diarré. Det eftersom det innehåller flavonoider 


Kakao är också rikt på aminosyran tryptofan, viktigt för kroppens produktion av serotonin. Serotonin är en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga. Det är ofta det som gör att man känner sig tröstad av att äta choklad. 

7 Dec 2020